Direktör'n

Direktör'n

Om Bloggen

Det mesta av MUFONs arbete händer bakom kulisserna; rekrytering, information till allmänhet, undersökning av iakttagelser o s v. Här får ni en insyn i en deltidsufologs vardag.

Om vikten med vetenskap

Ufologi i världenPosted by Direktörn 2014-01-31 13:39
Ufologi som fält har väldigt låg trovärdighet hos allmänheten. Säger man till någon att man är ufolog får man omedelbart en viss idiotstämpel - "Vadå, du tror väl inte på ufon, va?" Idén att UFOn finns, per definition, och att ufologi bara avser att reda ut vad de är tar ett tag att förklara.

Och allt är tack vare grupper som <a href="https://www.facebook.com/UFOlogy.uk" target="_blank">UFOlogy.uk</a>.

Vi i MUFON Sverige tror på vetenskaplig ufologi; vi vill veta vad som är sant, oavsett om sanningen är det vi hoppas på eller inte. Vi kan tro så mycket vi vill, men vi kan bara veta saker om vi har goda belägg. Och om det går att ta reda på vad en bild egentligen visar, vad tjänar vi på att fortsätta tro att det är något annat?

Andra grupper har lite annorlunda stuk. UFOlogy.uk är starkt troende och postar bilder och videoklipp från lite varstans; utan bakgrund, utan information om vittnen och omständigheter, utan original att analysera. De frågar om någon vet vad det kan vara, men svaren de vill ha är av modellen "vilken sorts utomjordingar är det" snarare än "är det en anka". Så om de t ex postar en sån här bild:

(Från UFOlogy.uk, fotograf okänd)
...och man säger att det är ett relativt enkelt fall av linsöverstrålning från de tre ljuskällorna på marken så blir de sura, för de vill så gärna att det ska vara flygande tefat.

Men vad är det för mening med att tro på någonting när det är så lätt att hitta sanningen? Självklart vill jag hitta bevis på riktiga utomjordingar, men då måste det vara gedigna bevis. Det är därför skepsis är så viktigt inom ufologi - om vi ska kunna dra oss mot vetenskap måste vi agera på ett vetenskapligt, objektivt sätt.

Så när en grupp postar foton och ber om förslag på vad de kan vara, då svarar jag. Om det är uppenbart för mig - baserat på många, många sådana bilder vi sett inom MUFON - att en prick på himlen är en fågel, eller ett plan, eller en planet, då säger jag det. Om det syns att det är refraktion i kameralinsen, då säger jag det. Om jag tror att något på Mars är väldigt likt något på jorden och jag tror att det nästan säkert är en kombination av pareidoli och rent sammanträffande säger jag det - men om jag därtill tycker att det kan vara intressant att undersöka det vidare så medger jag det också.

Vi vet inte allt. Men det viktiga med vetenskap är att vi vet att vi inte vet allt, och vi vet att att tro nånting inte är samma som att veta det. Men UFOlogy.uk förstår inte det. De tror på allt, de tror sig veta om olika raser av grå utomjordingar och om politik och krig mellan Draconians och Nordics eller vad det nu är. De tror de har insikt i allsköns hemliga projekt inom Dulce Base, för att de läste en hemsida av någon som påstod sig ha jobbat där.

De säger att alla är välkomna, men om man kan svara på deras frågor och säga vad sakerna är som de hittat... Jag blev bannad. Jag kan nu varken posta eller kommentera där.

Det finns två extrema fält inom ufologi; "True Believers" och skeptiker. Vi i MUFON Sverige tror att det är bättre att vara i mitten: ett öppet sinne och en skeptisk metod. Vi försöker hitta sanningar, inte önskningar.